söndag, april 24, 2011

Museu d'Historia de Catalunya

På Sant Jordi var det många museum som hade öppna dörrar så vi passade på att besöka "Museu d'Historia de Catalunya" som ligger i la Barceloneta vid hamnen. 
Museumet vart helt enormt!! Detta lilla land har mängder med historia och här har dom inte missat ett ögonblick.
Lite av historien i breda drag:


Från att man hittat rester av människor som är 450 000 år gamla till när Romarna tog över och därefter araberna. Från slutet på 900 talet börjar nationen Katalunien ta form och på 1100 talet utser man katalanska till språket och ett imperium som är mycket större än vad Katalunien  är idag växer fram. Fram till 1500 talet övertar man Valencia, öarna runt Mallorca, delar av Italien och når ända fram till Grekland. 
Men på 1700 talet förlorar Katalonien inbördes kriget mot Spanien och har sedan dess varit under den spanska flaggan. Allt som har med Katalonien att göra (språk, kultur mm.) förbjuds. 
Först 1931 får Katalonien tillbaka sin rätt till språk, kultur och parlament för att sedan förlora allt igen när det blir diktatur 1939 efter inbördeskriget (1936-1939). Diktatorn Franco styr till sin död 1975 och 1978 hålls de första demokratiska valen i Spanien och Katalonien återfår igen sina rätter. 


Lite bilder från den enorma tak
terrassen på museet. Fin utsikt över hamnen och Barceloneta. 

1 kommentar: